Nazaj domov

Participativni proračun - 2023

Izglasovani predlogi 2023

Rezultati glasovanja 2023

Sprejeti predlogi 2023

Zavrnjeni predlogi 2023

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi neposredno odločate občanke in občani. 

Izvajanje participativnega proračuna ima številne koristne družbene in razvojne učinke, tako za občanke in občane kot tudi za celotno lokalno skupnost. Sami predlagate projekte in določite, kateri so najnujnejši in bi največ prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v vaši skupnosti.

 

KAJ JE PARTICIPATIVNI PRORAČUN?

 

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi neposredno odločate občanke in občani.

Izvajanje participativnega proračuna ima številne koristne družbene in razvojne učinke, tako za občanke in občane kot tudi za celotno lokalno skupnost.

Sami predlagate projekte in določite, kateri so najnujnejši in bi najbolj prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v vaši skupnosti.

Oglejte si tudi našo Powerpoint prezentacijo.

KAKO SODELUJETE?

1. UDELEŽITE SE DELAVNIC

 

Preden oddate projektne predloge, vam priporočamo udeležbo na delavnicah, na katerih vam bodo podrobneje predstavili participativni proračun in postopek sodelovanja. Hkrati se boste z izkušenimi trenerji lahko pogovorili o idejah in predlogih za projekte, ki predstavljajo dodano vrednost za vašo skupnost.

V sklopu participativnega proračuna 2023 bomo izvedli tri delavnice v živo in eno spletno na platformi Zoom.
Vabimo vas, da se udeležite termina, ki vam najbolj ustreza. 

Termini delavnic:

  • 7. junija 2022 v Kulturnem domu v Predosljah
  • 9. junija 2022 v Šmartinskem domu v Stražišču
  • 14. junija 2022 v stavbi Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1 (sejna dvorana 15)
  • 15. junija 2022 spletna delavnica na platformi Zoom

v vsakem terminu od 18.00 do 19.30.

Vabimo vas, da se udeležite termina, ki vam najbolj ustreza.

Če se delavnic v živo ne uspete udeležiti, si lahko ogledate tudi videoposnetek, ki ga bomo naložili na to spletno stran v prihodnjih dneh, ali pa se udeležite spletne delavnice, do katere dostopate na tej povezavi (aktivna bo 15 minut pred začetkom delavnice, za udeležbo ne potrebujete nameščene aplikacije).

 

2. PREDLAGAJTE

 

Podaljšali smo rok za oddajo projektnih predlogov.

Občanke in občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Kranj, ki boste do dne oddaje projektnega predloga dopolnili 16 let, lahko le-te oddate še do 4. septembra 2022 (do polnoči), in sicer na tem spletnem mestu, prek e-pošte krpredlagaj@kranj.si, po klasični pošti na naslov Mestna občina Kranj (Slovenski trg 1, 4000 Kranj) s pripisom “Za participativni proračun (ne odpiraj)” ali osebno v glavni pisarni MOK. Vabljeni!

 

Projektne pisarne smo izvedli 21. in 22. junija 2022, med 18.00 in 19.30, v stavbi Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1 (pritličje, trakt A, sejni sobi 8 in 9).

Obrazec za oddajo predlogov lahko izpolnite na tem spletnem mestu, ali pa ga prevzamete [na tej povezavi], v glavni pisarni MOK ali na projektnih pisarnah.

 

3. PREGLED PROJEKTOV

 

Vse oddane predloge projektov bo pregledala komisija za participativni proračun in preverila, ali je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri z DDV-jem in ali ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun.

Tiste predloge, ki ne bodo ustrezali predpisanim pogojem, bo komisija izločila z javno obrazložitvijo, kateremu pogoju ali pogojem predlog projekta ni ustrezal. Prav tako bo komisija ocenila predviden strošek izvedbe posameznih projektnih predlogov.

Vsi projektni predlogi, ki bodo ustrezali vsem razpisnim pogojem, se uvrstijo na glasovanje.

 

4. GLASUJTE

 

Med 29. septembrom in 9. oktobrom 2022 boste občani glasovali, katerim projektom bomo namenili sredstva.

Glasujete lahko tisti upravičenci, ki boste na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer na tem spletnem mestu ali osebno v stavbi Mestne občine Kranj (Avla, vhod s parkirišča Brioni). Osebno bo možno glasovati 5. in 6. oktobra 2022 (med 8. in 17. uro).

Glas bo mogoče oddati za en projekt v krajevni skupnosti stalnega prebivališča.

 

5. SPREMLJAJTE

 

 

Rezultati glasovanja bodo objavljeni na spletni strani predlagaj.kranj.si po 10. oktobru 2022, predvidoma tudi v oktobrski številki Kranjskih novic.

Izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2023. Stanje projektov boste lahko spremljali na tem spletnem mestu.

 

 

 

 

 

Imaš vprašanje?

Pošlji ga na  krpredlagaj@kranj.si